Confiterat sidfläsk
Billigt kött som blir jättegott och festligt, men framförhållning krävs...
... det tar nämligen lite tid i ugnen för att bli mört.
(ett kilo kött kostar ca 60 kr/kg, räkna med ca 200g "rått" kött per person)

Sätt ugnen på 80-90 grader.
Ta bort svålen och lägg sidfläsket i en ugnsform med kanter som är högre än fläsket.
Häll på en neutral olja så att den täcker hela fläsket och lägg i kryddor.
Egentligen fungerar typ vilka kryddor som helst, bara de är "hårda" och omalda.
Vi brukar ha i lagerblad, kryddpepparkorn, stjärnanis, fänkål, korianderfrö m.m.
Kör i ugnen ca 12 timmar, om fläsket flyter upp så lägg på en tyngd som håller det under ytan.
Låt det sen svalna och ta bort kryddorna.
Skär upp i portionsbitar och stek fettsidan och botten på fläsket för att få fin färg.
Eventuellt kan den köras en liten stund i ugnen efterråt för att bli genomvarm.
Tips:
Det är väldigt gott med blomkålspuré till.
På bilden har vi en rödvinssky, men det är också gott med cidersås till.

Kommentarer
Postat av: Ama de casa
Oooo... Det där ser verkligen jätte, jätte, JÄTTEGOTT ut!
:-)
Svar:
Decdia
Trackback