Teriyakisås och ett serveringsförslag

Här kommer min variant av den teriyakisås som mamma bjöd på i veckan!
Teriyakisås - 4 portioner
2 dl japansk soja
1,75 dl vatten
4 msk strösocker
4 msk honung
4 tsk risvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar med)
1 msk riven ingefära
1 msk pressad vitlök
5 msk maizenamjöl
 
Gott att ha i men går att uteslutas:
Chili -efter smak (jag hade två)
1 msk sesamolja
(vill man ha en slät sås så går det att ha i 1 tsk av torkad ingefära och vitlökspulver istället)
 
Låt alla ingredienser utom maizenan koka upp i en kastrull, låt det stå och småputtra några minuter. 
Rör ut maizenamjölet i lite vatten och tillsätt det i såsen.
Rör ordentligt och låt det hela tjockna.
 
Såsen går att använda i asiatiska rätter men det är också gott att marinera kött i det
eller använda som glaze inför sommarens grillningar.
 
Kyckling med nudlar och teriyakisås - 4 portioner
2 stora kycklingbröst
1 morot
1 paprika
4 salladslökar
2 knyten med äggnudlar
1dl rostade cashewnötter
teriyakisås -se recept ovan
 
Lägg nudlarna i ljummet vatten, separera dem med händerna efter ett tag
och låt de ligga kvar i vattnet medan resten förbereds.
Skär kycklingen i tunna strimlor, hacka morot, paprika, lök och nötter.
Stek kycklingen på medelvärme och tillsätt en skvätt sås efter en stund, låt kycklingen bli klar. 
Tillsätt morötter och nudlar och häll på resten av såsen. 
Låt det puttra några minuter och rör ner paprikan och löken precis innan servering. 
Lägg på de hackade nötterna och njut!
 

Batmans brioche

Perfekt att ha som hambuger- eller korvbröd.
Sötman gör att de går att ha till en dessert... eller varför inte äta dem varma med bara smör?
Smula 25g jäst och lös upp det i 1,5 dl kall mjölk.
Vispa i 3 ägg, tillsätt 0,5 dl socker och 570g mjöl (ca 9 dl).
Berarbeta degen i maskin, eller knåda för hand, i ca 5-10 minuter.
Klicka i 200g rumsvarmt smör pö om pö.
När smöret är väl bearbetat, tillsätt ½ tsk salt och blanda snabbt in det.
Degen ska vara glansig och "kladdig" men utan att fastna.
Låt degen jäsa under en handduk i ca 45 minuter.
 
Forma degen till bröd/bullar/baguetter eller önskad form.
Låt jäsa på en form med bakplåtspapper i ca 30 minuter till.
 
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg (tillsätt ev lite mjölk).
Om du vill ha någon topping så tillsätt den nu,
sesamfrön, vallmo, ost, oregano, m.m.... eller ingenting.
Grädda i nedre delen av ugnen.
Mindre bullar ska gräddas på 250 grader i ca 8 minuter,
större bröd gräddas i 200 grader under ca 20-30 minuter, använd ögonen och/eller temp.
(om du har en termometer ska innertemperaturen vara 92-94 grader)
Låt svalna på ett galler och servera!
RSS 2.0