Den ultimata degen

Det blir riktigt fluffiga och saftiga bullar av denna deg.
Goda som vanliga frukostbullar med tex sesamfrön, ost eller vallmofrön på,
men den är också pefekt till pizzabullar eller matiga gifflar.
Det går utmärkt att dubbla receptet!
50 g smör
2½ dl mjölk
25g jäst (½ paket)
1 tsk salt
1 tsk socker
2 ägg
ca 8 dl mjöl
Pensling: 1 uppvispat ägg
 
Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli kroppsvarmt.
Smula jästen och lös upp den i lite av vätskan, tillsätt sen resten av vätskan.
Tillsätt salt, socker, ägg och större delen av mjölet.
Degen ska vara lös men hanterbar.
Arbeta den en god stund, gärna 10 minuter.
Låt sen sen jäsa i 30 minuter under en kökshandduk.
Forma till bullar (eller pizzabullar, gifflar...), låt det jäsa i 20 minuter till.
Pensla med det uppvispade ägget och önskad topping.
Baka i ugnen på 200 grader tills dess att de fått fin färg.
 
Gifflar:
Efter första jäsningen så kavla ut degen så tunt som möjligt och skär ut 12 trekanter.
Lägg en skiva skinka och ost i varje trekant och rulla ihop det till en giffel.
Låt jäsa en andra gång och pensla med ägg.
Kör in det i ugnen.
Pizzabullar:
Kavla ut degen tunt efter den första jäsningen,
lägg på tomatsås, ost och önskad fyllning.
Rulla ihop det hela precis som kanelbullar och skär i ca tre cm stora bitar.
Lägg i formar och låt jäsa igen.
Pensla som vanligt med ägg och lägg tex på grovsalt, oregano eller ost.
Kör in det i ugnen.
Kommentarer
Postat av: Yvonne

Så mycket gott du redan har lagt in på bloggen. Pizzabullar ska jag pröva imorgon, sen får vi se vad nästa blir.

Kul och tack för lite nya matideer - behövs vill jag lova.

Svar: Hihi! Kul att jag kan inspirera!
Decdia

2014-08-25 @ 23:15:34
Postat av: Znogge

Pizzabullar är en favorit här! Vet inte till hur många utflykter jag fått en beställning på dem :-)

Svar: Jättesmidigt att ha med sig och mättande.
Decdia

2014-08-26 @ 06:52:14
URL: http://znogge.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0