12-timmars bolognese (Jamie Oliver)

Såg ett program på tv där Jamie Oliver gjorde en långkoks-bolognese
som såg helt galet god ut... klart vi var tvugna att testa den!
 
Jamie gjorde sin med en hel kanin,
men då vi har ett överflöd av lamm i frysen så använde vi oss av det.
Det går säkert lika bra att ha i en rejäl bit högrev istället.
Det blir myyyyycket mat av detta recept.
Ingredienser:
150 g hackat varmrökt sidfläsk
1 kg blandade lammdelar, med ben
(vi hade även i två rejäla bitar märgben)
2 hela skalade morötter
2 hela gula lökar, ta av ytterska skalet
2 stjälkar selleri, grovt hackade
2 lagerblad, 2 stjälkar rosmarin, 2 stjälkar timjan
20 g torkad Karl Johan svamp
1 hel vitlök, ta av yttersta skalet
800 g hela burktomater
2 msk tomatpuré
½ riven muskotnöt
1 hel purjolök
500 ml öl (+ ev en skvätt vin om du har det hemma)
Skalet av ½ citron
Salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 100-120 grader och leta upp största grytan du har.
Stek fläsket i grytan och ha sedan i resten av ingredienserna.
Förutom citronen, den ska inte förrän senare.
Fyll på så att det hela täcks med vatten.
Låt det koka upp på spisen och sätt sedan in den i ugnen.
Låt den småputtra där inne i 12 timmar.
Ta ut grytan och låt den svalna något.
Plocka upp alla ingredienser och mosa ner dem grovt i en annan gryta.
Se till så att inga ben kommer med.
Sätt det på spisen igen och smaka av med kryddor samt citronskal.
Koka upp pasta penne och blanda detta i köttfärssåsen.
Riv på rejält med parmesanost.
RSS 2.0